E-Pond•Het Verhaal

E-Pond•Het Verhaal

Koi zijn bijzondere en waardevolle dieren

Belangrijke aspecten bij de verzorging van Koi zijn de voeding en de kwaliteit van het water waarin de Koi leeft. De leefomgeving van de Koi kan geoptimaliseerd worden door gebruik te maken van geavanceerde apparatuur. Apparatuur die de watertemperatuur regelt, apparatuur die het water zuivert, en apparatuur die zorgt voor de juiste manier van voeren zijn van belang om de optimale groeiomstandigheden voor de Koi te creëren.

Om Koi te voeren wordt steeds vaker gebruik gemaakt van zogenaamde voederautomaten. Hiermee kan de hoeveelheid voer die per keer gegeven wordt aan de Koi worden bepaald. Bij deze voederautomaten wordt zonder dat de gebruiker dit handmatig aanpast, dezelfde hoeveelheid voer bij elke watertemperatuur los gelaten. Echter laten deze traditionele voederautomaten het voer los op één geconcentreerde plek in de vijver. Enkele nadelen die daar aan verbonden zijn is bijvoorbeeld de kans op beschadiging van de Koi als zij tegelijk op deze ene plek met voer afkomen. Dit betekent ook dat de sterkere grotere vissen het meeste voedsel kunnen opeten en dat de kleinere Koi te weinig voedsel binnenkrijgen. Om deze problemen te tackelen, zijn door VSZeeland verbeteringen in de traditionele werking van een voederautomaat ontwikkeld en dit heeft geresulteerd in het zogenaamde E-Pond•Management (E-POND) met het bijbehorende E-Pond•Koi Feeding System. Hieronder wordt het belang van watertemperatuur gecontroleerd voeren benoemd, wat heeft geleidt tot de ontwikkeling van het E-Pond•Management en waar het systeem ook op gebaseerd is.

Watertemperatuur gecontroleerd voeren

Koi zijn koudbloedige dieren, wat wil zeggen dat ze de temperatuur van het water aannemen waarin ze leven. Ze verbruiken een hoeveelheid voer wat afhankelijk is van de watertemperatuur. Als het water in de zomer warmer is zijn er meer en actievere enzymen aanwezig in het darmkanaal. Hierdoor verbruikt de Koi meer voeding dan in de winter, wanneer er minder en minder actieve enzymen aanwezig zijn in het darmkanaal.

Om de vissen optimaal te laten groeien, kan de hoeveelheid voer, het aantal keer per dag voeren en het soort voer aangepast worden aan de watertemperatuur. Dit noemt men watertemperatuur gecontroleerd voeren. Het voordeel hiervan is dat in het voorjaar, wanneer de watertemperatuur langzaam stijgt, de voederautomaat de hoeveelheid voer langzaam verhoogt zodat de hoeveelheid en activiteit van de enzymen in het darmkanaal van de vissen meegroeien. Ook de bacteriën in de vijver, die zorgen voor een goede afbraak van het afval in de vijver, hebben dan de tijd om mee te groeien. Het voer wat anders teveel gegeven wordt, verdwijnt als afval in het water. Minder afval komt de waterkwaliteit (het leefmilieu van de vissen) ten goede. Het is zelfs zo dat vervuild water de groei van de vissen afremt en het risico op ziektes vergroot.

Om minder voer als afval in het water te krijgen is het van belang meerdere keren per dag te voeren. Het voer voor een hele dag in één keer aan de vissen geven geeft namelijk een enorme belasting (vervuiling) van het water en daarbij komt dat niet alle voedingsstoffen door de vis uit het voer gehaald wordt.

Werking

Het E-Pond•Koi Feeding System bestaat uit een door VSZeeland zelf ontwikkeld en ontworpen voederautomaat en controller met bijbehorende software. Dit systeem zorgt ervoor dat er bij iedere graad watertemperatuur automatisch voldoende voeding in de vijver losgelaten wordt, ook wel watertemperatuur gecontroleerd voeren genoemd. Met behulp van de controller en de software kunt u de Koi voederautomaat online via onze website instellen volgens de standaardinstellingen, of naar eigen inzicht aanpassen. Met het E-Pond•Management kunt u ook een database van uw Koi bijhouden.

In het kort

E-Pond•Management is een vijverbeheersysteem waarmee u als Koi houder ontzorging wordt geboden in de dagelijkse werkzaamheden aan de vijver.
E-Pond•Koi Feeding System is een onderdeel van het E-Pond•Management.
Voor mensen die niet in de gelegenheid zijn om meerdere keren per dag hun vissen te voeren biedt het door VSZeeland ontwikkelde E-Pond•Management samen met het E-Pond•Koi Feeding System de uitkomst.

In de toekomst willen wij het E-Pond•Management verder uitbreiden naar een totaal vijvermanagement systeem, zodat ook de waterkwaliteit uitgebreider gereguleerd kan worden.